Hoe behandel ik mijn parketvloer met parketlak?

Hoe behandel ik mijn parketvloer met parketlak?

Hoe behandel ik mijn parketvloer met parketlak? 1200 628 Parketlak.nl

Is het tijd om je vloer bij te werken, of ga je een nieuwe parketvloer aanschaffen? In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je jouw parketvloer behandelt met een professionele parketlak. Tijd voor parket lakken!

Stap 1: Reinigen en ontvetten

Begin met het goed reinigen van de vloer. Zorg dat de vloer weer helemaal schoon en vetvrij is. Gebruik hiervoor een reinigingsmiddel die past bij de gebruikte lak en verwijder eventuele polishlagen met een bijpassende polish verwijderaar.

Hoe behandel ik mijn parketvloer met parketlak

Stap 2: Schuren

Schuren is niet het leukste werk, maar heeft echt heel veel invloed op het eindresultaat. Je kan hiervoor bij veel bouwmarkten een schuurmachine huren. Weet wel dat deze niet altijd gemakkelijk zijn in gebruik, het vergt enige oefening om deze machines goed te gebruiken. Schuur de vloer egaal en glad, lastige hoekjes zal je met de hand moeten schuren. Bij een goed onderhouden vloer hoef je de vloer maar licht te schuren, zodat de lagen behouden blijven.

Stap 3: Opnieuw reinigen

Veeg het stof weg met een zachte bezem. Vervolgens moet je de vloer weer goed reinigen en ontvetten. Hiermee zorg je voor een goede hechting en een mooi resultaat.

Stap 4: Repareer beschadigingen

Zitten er nog gaten of scheuren in het hout? Sommige gaten zal je eerst moeten repareren. Dit kan bijvoorbeeld met kneedbaar hout. Pas wel op dat je een middel kiest dat wat flexibel blijft, zodat als het hout gaat uitzetten of krimpen, het vulmiddel niet weer zal scheuren. Uiteraard moet de vloer na het repareren weer goed glad, schoon en ontvet zijn.

Stap 5: Lakken

Kies de juiste vloer – of parketlak voor uw vloer en begin met lakken. Afhankelijk van de gekozen lak en soort hout zal je in sommige gevallen moeten beginnen met een grondlak (of grondlak naturel). Wanneer dit droog is kan je de vloer- of parketlak aanbrengen. Op kaal hout moeten zo’n 3 lagen aangebracht worden. Tussen de lagen zal je weer opnieuw licht moeten schuren en de vloer stofvrij moeten maken.

  • Heb je een 2 componentenlak gekozen? Zorg dan dat je de componenten goed mengt en snel werkt, de meeste 2K parketlakken kunnen nog zo’n 2 uur gebruikt worden na het mengen. Lees de instructies van het product.
  • Houd je aan de aangegeven hoeveelheid lak per m2, zodat je niet te dunne of dikke lagen aanbrengt.
  • Gebruik een microvezelroller van 9 mm.
  • Lak in de lengte richting van de plank, met de houtnerf mee.
  • Zorg dat je snel werkt, zodat de lakbanen in elkaar kunnen overvloeien.

Stap 6: Onderhouden

Het lakken van een vloer kost tijd en energie, maar gelukkig kan je er dan een lange tijd mee vooruit! Hiervoor zal je wel netjes met de vloer om moeten gaan. Zorg dat je de vloer regelmatig reinigt. Valt er iets? Ruim dit dan direct op, dan is het vaak geen probleem. Dweilen kan ook, maar doe dit niet te nat. Lees ook ons blog met tips om je parketvloer mooi te houden.