Wat is het verschil tussen parketlak op terpentinebasis en parketlak op waterbasis?

Wat is het verschil tussen parketlak op terpentinebasis en parketlak op waterbasis?

Wat is het verschil tussen parketlak op terpentinebasis en parketlak op waterbasis? 770 403 Parketlak.nl

Parketlak op terpentinebasis. We ruiken de terpentinelucht al terwijl we het lezen. Terpentine heeft een behoorlijk sterke, eigen geur. Maar wat doet de terpentine met de kwaliteit van de lak, is het beter dat lak op waterbasis? In dit blog vertellen we je de verschillen tussen parketlak op terpentinebasis en parketlak op waterbasis.

Wat is lak op terpentinebasis?
Lak op terpentinebasis wordt vaak ook wel alkyd lak genoemd, terpentine gedragen lak of oplosmiddelhoudende lak. Het komt allemaal op hetzelfde neer. De lak is een synthetische lak en eventueel te verdunnen met terpentine.

Parketlak op terpentinebasis bevat dus oplosmiddelen. Hiermee blijft de verf glad en vloeibaar en zal hij mooi vloeien. Er is echter een groot nadeel. De oplosmiddelen zijn niet goed voor de gezondheid. Professionele schilders mogen deze lakken dan ook al een aantal jaren niet meer binnen gebruiken. Consumenten mogen dit nog wel, omdat zij minder vaak in de lucht zullen zitten. Gelukkig is er een heel goed alternatief: watergedragen parketlak.

Wat is watergedragen parketlak?
Watergedragen lak wordt ook wel acryl lak genoemd, of oplosmiddelarme verf. De naam zegt het al, de lak heeft water als oplosmiddel. Omdat de lak verder oplosmiddelarm is, is de lak vaak vrijwel geurloos. Ideaal om binnen te gebruiken dus.

Parketlak op terpentinebasis vs. watergedragen parketlak

Gezondheid en milieu
We noemden al de geur als groot verschil tussen de twee soorten lak. Parketlak op terpentinebasis is schadelijk voor de gezondheid, maar ook minder goed voor het milieu. Watergedragen parketlak is vele malen minder schadelijk. Een bijkomend voordeel is dat de kwast en roller na het lakken gewoon met water gereinigd kunnen worden. Bij een lak op terpentinebasis zou je het gereedschap met terpentine of speciale kwastreiniger moeten reinigen.

Vloeiing en droogtijd
Er wordt wel eens gezegd dat lak op terpentinebasis beter vloeit en minder snel droogt. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer goede watergedragen lakken ontwikkeld die ook goed vloeien en gemakkelijk aan te brengen zijn. De watergedragen lak droogt inderdaad wel sneller, je zal dus niet naar eerder gelakte banen moeten teruggaan. Bij het gebruik van een goede roller (9 mm microvezel) en een goede watergedragen lak is dit echter ook niet nodig. Dankzij de snelle droogtijd kan je vervolgens wel op één dag meerdere lagen aanbrengen.

Uiterlijk
Andere voordelen van watergedragen lakken zijn dat de lak niet zal vergelen na verloop van tijd. Een parketlak op terpentinebasis wil nog wel eens vergelen wanneer er weinig daglicht op schijnt. De watergedragen lak behoudt zijn uiterlijk.

Parketlakken zijn verkrijgbaar in verschillende glansgraden, van ultra mat tot hoogglans. Wil je een parketvloer zo natuurlijk mogelijk afwerken? Kijk dan eens naar Trae Lyx Naturel, deze lak geeft een ultra mat, onbehandeld uiterlijk en een slijtvaste bescherming van topkwaliteit. Ga je liever voor een hoogglans? Misschien is Trae Lyx Projectlak (2 componenten) of Trae Lyx Parketlak (1 component) dan wel wat voor jou!

Gelakte Parketvloer - parketlak

Watergedragen parketlak over parketlak op terpentinebasis aanbrengen

Heb je nog een oude laag parketlak op terpentinebasis op je parketvloer zitten en wil je deze graag overlakken? Dat kan gelukkig ook met een watergedragen parketlak. Zorg er wel voor dat je de parketvloer eerst extra goed reinigt, ontvet en opschuurt, zodat de laklagen goed kunnen hechten.  Er zijn twee uitzondering: Zit er een vocht of zuur uithardende lak op de parketvloer? Watergedragen parketlakken hechten niet op deze lakken. In dat geval zal je dus de laklaag helemaal van de parketvloer af moeten schuren. Hierna kan je een watergedragen parketlak naar keuze aanbrengen en is je parketvloer weer als nieuw! Twijfel je over wat voor lak er al op de parketvloer zit, dan is het aan te raden om eerst een proef stuk te lakken. Lees meer over het renoveren van een oude parketvloer in dit blog. 

Kies de juiste parketlak

Ga je jouw parketvloer lakken? Dan raden we je dus aan voor een professionele watergedragen parketlak te gaan. De lak zal niet vergelen, het is beter voor jouw gezondheid & het milieu en mag bovendien ook door professionele parketteurs aangebracht worden. Hulp nodig bij het kiezen van het juiste product? Ga naar de keuzehulp!