Hoe gebruik je een 2 componentenlak?

Hoe gebruik je een 2 componentenlak?

Hoe gebruik je een 2 componentenlak? 1200 628 Parketlak.nl

De twee componenten (2K) lakken van Trae Lyx zijn watergedragen, zeer slijtvaste polyurethaanlakken. Deze lakken zijn speciaal ontwikkeld voor houten vloeren en trappen, die zeer intensief gebruikt worden. De lakken zijn vrijwel reukloos en bevatten praktisch geen oplosmiddelen. De droge laag is glashelder en niet vergelend. Na 7 dagen volledig uitgehard en beloopbaar. In dit blog lees je hoe je de lak aanmaakt en waar je op moet letten tijdens het aanbrengen!

2 componenten lak/2K lak mengen

Gebruiksaanwijzing

Voeg de inhoud van de verharder toe aan de Trae Lyx 2K lak basis. Meng direct goed door. Wacht vervolgens ongeveer 10 minuten en roer nogmaals goed door alvorens te verwerken. Ook 2 componentenlak moet je uiteraard goed en gelijkmatig over de vloer verdelen. Gebruik hiervoor een acryl kwast, 7-9 mm microvezel roller of spuit. Werk altijd in de richting van de houtnerf en vermijdt hierbij grote laagdikteverschillen en plasvorming.

De verwerkingstijd (oftewel potlife) is circa 2 – 3 uur bij 20°C. Hierna is de lak niet meer bruikbaar. Maak daarom nooit meer lak aan dan je binnen 2 – 3 uur kunt verwerken. Houd er daarnaast rekening mee dat bij hogere temperaturen de verwerkingstijd korter wordt.

Heb je meerdere blikken nodig voor dezelfde laag? Dan is het verstandig om deze tegelijk aan te maken en met elkaar te mengen voordat je gaat lakken, voor een egaal resultaat. Meerdere verpakkingen tegelijkertijd aanmaken en bijeenvoegen kan de verwerkingstijd aanzienlijk verkorten, dus doe dit alleen als het nodig is.

Op nieuw werk

Na de eerste laag, eventueel, opgewerkte houtvezels licht weg schuren om een goed resultaat te bereiken (schuurpapier 240). Stofvrij maken, 3 – 4 lagen Trae Lyx aanbrengen.

Op bestaand werk

Oude laklagen met gebreken verwijderen; intact zijnde lagen, goed ontvetten en aanschuren; op onbekende ondergronden eventueel een proefopstreek maken om de hechting te controleren. Slijtplekken extra behandelen. Kaal hout en geschuurde oude laklagen niet naast elkaar behandelen i.v.m. kleurverschil.

N.B. De inhoudsstoffen van bepaalde houtsoorten (o.a. eiken, beuken, merbau, Amerikaans grenen) kunnen ongewenste verkleuringen veroorzaken. Door Trae Lyx Grondlak (Naturel) als eerste laag aan te brengen onder de Trae Lyx 2K lak, worden deze inhoudsstoffen ingekapseld. Aanbrengen op nieuw of volkomen kaaIgeschuurd hout. Trae Lyx niet aanbrengen over oude vochtuithardende polyurethaanlak.

Verwerking:

De verschillende lagen kunnen na elkaar worden aangebracht met een tussendroogtijd van 5 à 6 uur (bij 20°C en 65% relatieve vochtigheidsgraad). Bij een tussenruimte van meer dan 2 dagen de voorgaande laag goed schoonmaken, ontvetten en vervolgens aanschuren. Met watergedragen lakken verkrijgt men een goed resultaat mits:

  • de verwerkings- en objecttempratuur niet te laag is (min.15° C).
  • de vochtigheid van de lucht niet te hoog is (max. 80%).
  • er voldoende ventilatie is (géén tocht!).
  • rekening is gehouden met voldoende laagdikte; d.w.z. per liter Trae Lyx niet meer dan 10 – 12 m² per laag behandeld wordt.

Theoretisch verbruik:

10 – 12 m² per liter per laag, afhankelijk van de houtsoort. Het te behandelen oppervlak mag geen lagere temperatuur hebben dan 15°C. De relatieve vochtigheid mag niet hoger zijn dan 80%. Hieronder wordt verstaan dat het goed drogend weer moet zijn en dat tijdens het drogen gezorgd moet worden voor voldoende ventilatie, daar anders de hechting en de slijtvastheid negatief beïnvloed kunnen worden (geen tocht).

Eigenschappen en onderhoud:

Trae Lyx is watergedragen en gemaakt op basis van een bijzondere polyurethaancombinatie. De doorgeharde laag is slijtvast en bestand tegen de gebruikelijke huishoudelijke chemicaliën en drinkalcohol. Voor het regelmatig reinigen is er Trae Lyx Onderhoudsmiddel, een mild schoonmaak- en reinigingsmiddel. Trae Lyx Polishverwijderaar is een alkalisch reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor het verwijderen van Onderhoudsmiddel, hetgeen noodzakelijk is wanneer de vloer voorzien dient te worden van een nieuwe laklaag.

Opslag:

Koel en vorstvrij bewaren, buiten bereik van kinderen en dieren.