Hoe verwijder ik krassen, strepen en vlekken uit mijn parketvloer?

Hoe verwijder ik krassen, strepen en vlekken uit mijn parketvloer?

Hoe verwijder ik krassen, strepen en vlekken uit mijn parketvloer? 1200 628 Parketlak.nl

Voorkomen is beter dan genezen. Maar daar heb je natuurlijk niks aan wanneer jouw parketvloer beschadigd is. Gelukkig zijn veel strepen en vlekken te verwijderen met de juiste methodes. In dit blog adviseren we je over het verwijderen van vlekken en strepen en het herstellen van kleine beschadigingen in je parketvloer!

Hoe verwijder ik krassen, strepen en vlekken uit mijn parketvloer?

Hoe verwijder ik een watervlek uit mijn parketvloer?

Watervlekken in een parketvloer komen vaak voor, bijvoorbeeld door bloempotten. Als je er snel bij bent, kan je de vloer nog gewoon reinigen. Gebruik hiervoor een reinigingsmiddel van hetzelfde merk als de olie of lak die op de vloer zit.

Een geoliede vloer die niet helemaal is uitgehard is extra gevoelig voor vlekken. Gelukkig kan je deze plaatselijk bijwerken door na het reinigen en drogen, de vloerplank plaatselijk opnieuw te behandelen met de olie. Bij een gelakte vloer zullen minder snel vlekken ontstaan. Als hier vlekken inzitten die niet met het bijbehorende reinigingsmiddel verwijderd kunnen worden, is de laklaag misschien niet goed onderhouden. De vloer zal dan opnieuw gereinigd, licht geschuurd en gelakt moeten worden.

Hoe verwijder ik een koffievlek of wijnvlek uit mijn parketvloer?

Als je er snel bij bent, kan je gemorste koffie of wijn vaak gemakkelijk weghalen, met een keukenpapiertje of een droge doek. Ligt de vloeistof er al langer, of was de beschermlaag van de vloer niet helemaal goed meer? Dan kan je een schoonmaakmiddel proberen. Gebruik bij voorkeur een reinigingsmiddel van hetzelfde merk of dezelfde fabrikant als de olie of lak waarmee de vloer behandeld is. Ga in ieder geval niet zomaar experimenteren met chemische middelen zoals aceton of wasbenzine, dit kan schade aanrichten in de rest van de olie of lak, of in het parket zelf.

Als je de vlek niet kan wegpoetsen, zal de lak of olie laag een beetje weggeschuurd moeten worden. Bij een geoliede of gewaxte vloer kan je dit plaatselijk proberen. Hierbij kan er wel een kleurverschil ontstaan, dus houd het bij licht schuren of schakel een parketteur in voor advies. Bij een gelakte vloer zal je de hele vloer moeten schuren en opnieuw moeten lakken.

Hoe verwijder ik strepen van schoenzolen van mijn parketvloer?

Strepen van schoenzolen zijn meestal heel makkelijk te verwijderen. Het enige wat je nodig hebt is een gummetje! Gebruik een zachte gum, waar je normaal potlood mee uitwist. Gum voorzichtig de strepen weg en veeg de restjes op, of zuig ze op met een stofzuiger. Maak hierna de vloer weer schoon met een reinigingsmiddel die past bij je vloer. Bij voorkeur van hetzelfde merk of dezelfde fabrikant. Bij een geoliede vloer kan het soms nodig zijn om de vloer erna weer een beetje nieuwe olie aan te brengen.

Hoe verwijder en herstel ik krassen in mijn parketvloer?

Kleine, oppervlakkige krassen in de laklaag van een parketvloer worden vaak al minder goed zichtbaar na grondig reinigen. Gebruik ook hier een reiniger die past bij de gebruikte lak. Hierna zou je een nieuwe polish laag aan kunnen brengen, maar vaak is dit niet nodig. Voor grotere krassen zal je de vloer helaas opnieuw licht moeten schuren en een nieuwe laklaag aan moeten brengen. Bij een geoliede vloer hoeft dit vaak niet, hier kan de vloer plaatselijk bijgewerkt worden met olie.

Gebruik de juiste middelen

Gebruik nooit zomaar een reinigingsmiddel van een ander merk en type dan de olie of lak die op het parket zit, zonder te controleren of de middelen goed samen gaan. Heb je een Trae Lyx watergedragen lak op jouw vloer zitten? Dan vind je hier een geschikt onderhoudsmiddel voor jouw vloer.