Hoe verwijder ik verf van hout?

Hoe verwijder ik verf van hout?

Hoe verwijder ik verf van hout? 1200 628 Parketlak.nl

Laag over laag over laag… Het schilderwerk wordt er niet altijd strakker op wanneer meerdere lagen verf over elkaar heen worden aangebracht. Na de zoveelste verflaag kan een schuurpapiertje daar ook niet meer tegen op. Wil je meubellak verwijderen, of verf verwijderen van hout? Dan is het effectief en gemakkelijk om verfverwijderaar te gebruiken.

Hoe verwijder ik verf van hout?

Verf verwijderen

Er zijn verschillende manieren om verf of lak van een oppervlak te verwijderen. Flink schuren, krabben met de verfkrabber, afbranden of door gebruik van een verfverwijderaar. De eerste twee opties zijn vrij intensief en vergen heel wat geduld. Je zal de verf laagje voor laagje moeten verwijderen, en dat kost behoorlijk wat tijd, materiaal en energie.

Afbranden is al iets gemakkelijker, met een verfföhn verwarm je de verf, waardoor deze zacht wordt. Met een krabber trek je vervolgens de verf weg. Het voordeel hiervan is dat je vrij snel kan werken. Echter kan het wel gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik van de verfföhn. Als het materiaal namelijk te heet wordt kunnen er schroeiplekken ontstaan, of zelfs brand. Ook kunnen er giftige dampen uit de verf omhoog komen, voldoende afstand houden is dus belangrijk. Daarnaast moet je goed oppassen bij glas, dit kan barsten als het te warm wordt. In dit blog gaan we verder in op de vierde optie: verf afbijten met een verfverwijderaar

Verf afbijten met een verfverwijderaar

Verfverwijderaar wordt aangebracht met een kwast over de verflagen heen. Het middel trekt langzaam in de verflagen, maakt ze zacht en zorgt dat het los komt van het oppervlak. Daarna kan je de verf gemakkelijk loskrabben met een verfkrabber. Dunne lagen komen er vaak in 1 keer af, maar bij veel oppervlaktes met meerdere oude lagen zal het proces herhaald moeten worden.

Het nadeel van verfverwijderaar was vroeger dat het vaak nogal giftig ruikt en behoorlijk slecht was voor het milieu. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook verfverwijderaars en afbijt middelen die minder giftig zijn. Zo is de verfverwijderaar van Trae Lyx een stuk minder belastend voor het milieu dan conventionele middelen.

Hoe verwijder ik verf van hout?

Trae Lyx verfverwijderaar is geschikt voor verschillende ondergronden, waaronder alle hout en metaalsoorten. Op kunstofondergronden zal je eerst op een onopvallende plaats een test moeten uitvoeren, om te controleren of het de kunststof niet aantast. Kijk dus goed van welk materiaal de ondergrond gemaakt is, om te weten of het middel geschikt is.

We raden je aan om altijd handschoenen en een veiligheidsbril te dragen wanneer je de verfverwijderaar gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd wordt, aangezien er chemicaliën uit de oude verflagen en het middel kunnen verdampen.

  1. Breng de verfverwijderaar met een platte kwast royaal aan op het te behandelen oppervlak.
  2. Laat het minimaal 30 minuten intrekken.
  3. Verwijder de oude verflaag met een scherpe verfkrabber of plamuurmes, bij moeilijk te bereiken ondergronden kan je steenwol gebruiken.
  4. Na het verwijderen van de verf reinig je de ondergrond met water en zeep, en spoel je het nogmaals na met schoon water.
  5. Herhaal bovenstaande stappen als de verf nog niet helemaal weg is.
  6. Laat het oppervlak drogen en schuur het weer mooi glad.
  7. Reinig het gereedschap met water en zeep.

Na deze stappen is de ondergrond weer klaar om opnieuw behandeld te worden!

Kan ik ook verf van muren verwijderen?

Trae Lyx Verfverwijderaar is ook prima te gebruiken voor het verwijderen van verf op muren. Hiervoor kan je dezelfde stappen volgen zoals hierboven beschreven bij het verf verwijderen van hout. Let wel extra goed op dat je de verf voorzichtig van de muur schraapt, zodat er geen krassen in de muur komen.