Strepen en vlekken in parket voorkomen

Strepen en vlekken in parket voorkomen

Strepen en vlekken in parket voorkomen 1200 628 Parketlak.nl

Voorkomen is beter dan genezen. Al helemaal als het om vlekken, krassen en strepen in je parketvloer gaat. In dit blog lees 4 tips om beschadigingen in je parketvloer te voorkomen!

1. Zorg voor een goede afwerking

Een goede behandeling van parket, zorgt ervoor dat het hout goed beschermd is. Daardoor is het makkelijker om vuil en vlekken te verwijderen, voordat ze in het hout trekken. Een parketlak geeft daarmee de meest slijtvaste bescherming en sluit het hout het best af. Een goed geoliede vloer is overigens ook bestand tegen vuil en water, maar je moet er wel sneller bij zijn. Voordeel van olie is daarnaast dat dit plaatselijk is bij te werken. Als er dan toch een streep of vlek in het parket is gekomen die je niet weg krijgt, kan je de beschadigde plank plaatselijk opnieuw schuren en in de olie zetten. Bij een gelakte vloer zou je de gehele vloer moeten schuren en lakken. Lees hier meer over het kiezen van de juiste afwerking.

2. Werk de vloer op tijd bij

Een geoliede vloer moet goed bijgehouden worden. Eens per 2 jaar periodiek onderhoud uitvoeren is daarom belangrijk. De vloer moet dan goed gereinigd worden en weer opnieuw in de olie gezet worden. Tussendoor zal uiteraard ook de vloer goed schoongehouden worden. Veel belopen stukken of plaatsen waar de vloer sneller vies en nat kan worden, zoals in de keuken, zal je extra goed in de gaten moeten houden. Het is aan te raden om deze plaatsen zelfs eens per half jaar bij te werken. Houd je hierbij aan het onderhoudsadvies van de fabrikant van de gebruikte olie of lak.

De eerste 3 weken nadat een vloer is behandeld, is het product nog niet goed uitgehard. Let dan extra goed op dat er geen water en vuil op de vloer terecht komt.

3. Maak vlekken en strepen direct schoon

Heb je iets gemorst? De meeste vlekken trekken niet direct in het hout, al helemaal als het om een gelakte vloer gaat. Dep de vlek direct af en maak het schoon met een reinigingsmiddel dat past bij jouw vloerafwerking. Door de vlekken direct te verwijderen beperk je blijvende beschadigingen.

Sowieso is het belangrijk om de vloer schoon te houden. Zand en ander vuil beschadigt de toplaag soms alleen oppervlakkig, maar vervolgens kan er weer vuil in de krasjes blijven zitten waardoor de schade groter en zichtbaarder wordt. Wil je de vloer dweilen? Wacht hier in ieder geval mee tot de olie of lak volledig is uitgehard, zo’n 3 weken dus. Dweil niet te nat en droog de vloer na, zodat het water niet in kieren en krassen zal trekken.

Bonustip: Zorg voor een goede mat bij de buitendeuren, zodat er minder vuil mee naar binnen komt.

4. Viltjes onder meubels

Strepen in de vloer ontstaan vaak door het verschuiven van meubels en spullen over de vloer. Gelukkig kan je goedkope plakviltjes kopen die hier goed tegen helpen. Zorg ervoor dat je deze viltjes op tijd vervangt en er geen vuil in zit wat over de vloer krast. Ga je een meubel verplaatsen? Til deze dan op in plaats van te schuiven. Gebruik zachte doeken die niet afgeven wanneer je toch ergens moet schuiven. Zo bescherm je zowel de meubel als de vloer.

Strepen en vlekken verwijderen

Is het niet gelukt strepen, krassen of vlekken te voorkomen? Bepaal dan eerst wat voor beschadiging het is en waar deze door veroorzaakt. Veel voorkomende strepen zijn bijvoorbeeld afkomstig van schoenzolen. Om deze te verwijderen heb je alleen een gummetje nodig. Kies een gewone, zachte gum, zonder schuurmiddel en ga voorzichtig te werk. Binnen no time is de streep weg. Meer tips over het verwijderen van strepen, vlekken en krassen? Lees dan dit blog.