Trap lakken & afwerken: Hoe lak je een houten trap?

Trap lakken & afwerken: Hoe lak je een houten trap?

Trap lakken & afwerken: Hoe lak je een houten trap? 1200 628 Parketlak.nl

Hoe werk je netjes en professioneel een trap af? Een trap wordt zwaar belast en is vaak gemaakt van ander materiaal dan bijvoorbeeld een parketvloer. Daarnaast wil je in veel gevallen ook de onderkant van de trap afwerken en dat is niet altijd even makkelijk. We leggen je uit wat je moet doen en hoe je een houten trap goed kunt lakken.

Trap lakken & afwerken: Hoe lak je een houten trap?

Inspecteer het hout

Begin met het inspecteren van het hout: Zitten er gaatjes of andere gebreken in het hout? Repareer deze met de geschikte vulmiddelen. Stel vast wat de houtsoort is en of/hoe deze al eerder behandeld is. Dit is onder andere bepalend voor het afwerken van de houten trap. Een nieuwe en nog onbehandelde trap, heeft bijvoorbeeld een laag grondlak nodig, een reeds behandelde trap meestal niet. Wanneer de trap behandeld is met een zuur- of vochtuithardende lak, dan moet de trap geheel kaal geschuurd worden voor je deze kan behandelen.

Kies de juiste lak(ken)

Kies de geschikte lak(ken) voor de houtsoort. Neem in de keuze ook mee waar de trap zich bevindt en hoeveel hij belopen zal worden. Wordt de trap vaak belopen, dan is een 2 componentenlak aan te raden. Kan de trap vochtig worden, bijvoorbeeld omdat hij vlak bij een badkamer zit? Of wil je meer stroefheid aan de trap geven? Dan is het aan te raden om te kiezen voor antislip lak. Denk ook na over de uitstraling van de trap. Ga je voor mat of glanzend? Er zijn diverse zijdeglans lakken beschikbaar die stroef genoeg zijn voor een trap, maar wil je de kans op uitglijden zo klein mogelijk houden, dan is een matte afwerking aan te raden. Twijfel je? Probeer een klein stukje van de trap te lakken, op een plek uit het zicht, om te zien hoe het eindresultaat er uit zou kunnen zien.

Reinigen & schuren

Reinig en ontvet het hout en schuur het licht op. Maak de ondergrond hierna ook weer goed stofvrij, zodat hij schoon, droog, was- en vetvrij is. Plak de randen van de trap strak af, zodat er geen lak op de muur en vloer zal komen tijdens het lakken. Zorg dat de ruimte goed kan luchten wanneer je begint met lakken, maar zorg ervoor dat er geen tocht zal ontstaan. Lees de gebruiksaanwijzing van de lak die je hebt gekozen alvast door zodat je voorbereid bent op het mengen en lakken van de houten trap.

Grondlak aanbrengen

Bij een nieuwe, nog kale trap begin je met het aanbrengen van de grondlak. Grondlak is met name noodzakelijk wanneer de trap van eiken- of beukenhout is gemaakt, of ander hout met inhoudsstoffen. Aangezien grondlak binnen 2 uur droog is, is het niet meer nodig om steeds een trede over te slaan. Begin bovenaan bij de trap en zet de gehele trap in de grondlak. Houd je aan de aangegeven droogtijd (2 uur bij Trae Lyx Grondlak) voordat je over de treden heen loopt.

Onderkant trap afwerken

Vaak moet je ook de onderkant van de trap meenemen. Onze tips: Zorg ervoor dat de vloer is afgedekt met plastic of karton, zodat het niet erg is als er wat lak van de roller of kwast afdrupt. Bij een open trap kan het handig zijn om de onderkant eerst te lakken voor je aan de bovenkant van de treden begint. Gebruik een ladder of trap en begin bij de hoogste trede.

Lakken met 2K lak (2 componenten)

Voor het aanbrengen van de 2 componentenlak zal de verharder bij het blik toegevoegd moeten worden. Volg hierbij goed de instructies van de verpakking. Roer de verharder goed door het blik, wacht zo’n 10 minuten en roer vervolgens nogmaals goed door. Bij Trae Lyx trappenlak (antislip) is de lak hierna nog zo’n 2 uur te gebruiken.

Breng de lak aan met een kwast of een 9mm microvezelroller, in volle lagen. Verdeel hierbij de lak gelijkmatig en voorkom plasvorming en grote verschillen in dikte. De meeste trappen hebben uiteindelijk minimaal 3 volle lagen lak nodig voor een goede, langdurige bescherming.

Reiniging en onderhoud

Zorg dat je de gebruikte materialen goed reinigt en hou je hierbij aan de milieuvoorschriften van de verpakking. We raden aan in ieder geval de eerste week op sokken de trap te belopen, niet op schoenen of blote voeten. Zo heeft de lak extra lang de tijd om uit te harden en blijft de trap het langst mooi. Hierna is het wel belangrijk dat de trap regelmatig goed gereinigd wordt met een geschikt Trae Lyx onderhoudsmiddel.