Welke vloer bij vloerverwarming?

Welke vloer bij vloerverwarming?

Welke vloer bij vloerverwarming? 1200 628 Parketlak.nl

Niet alle vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming. In dit blog leggen we je uit welke vloer bij vloerverwarming past en welke vloerafwerking bij vloerverwarming je hierbij kan toepassen!

Wat maakt een vloer (on)geschikt voor vloerverwarming?

Er zijn 2 belangrijke factoren die een vloer (on)geschikt maakt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. De eerste factor is de warmteweerstand van het materiaal. Wanneer er vloerverwarming aanwezig is in een huis, is het natuurlijk belangrijk dat de warmte ook echt de ruimte gaat verwarmen. Daarom is het belangrijk dat de vloer de warmte niet tegenhoudt maar juist doorlaat. In andere woorden, de warmteweerstand moet zo laag mogelijk zijn.

Ten tweede moet het materiaal van de vloer zelf ook redelijk bestand zijn tegen warmtewisselingen. Met name oudere vloerverwarmingssystemen willen nog wel eens snel van temperatuur veranderen. Sommige houtsoorten gaan hierdoor bijvoorbeeld snel krimpen en uitzetten, wat ze ongeschikt maakt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel houten vloeren en vloerverwarmingssystemen die wel samen in een vloer gelegd kunnen worden.

Vloeren geschikt voor vloerverwarming

Vloeren van onderstaande materialen zijn in de meeste gevallen geschikt in combinatie met vloerverwarming. Hierbij blijft het correct plaatsen en goede kwaliteit van het gebruikte natuurlijk belangrijk.

  • Betonvloeren en vloeren van natuursteen
  • Keramische tegels en keramisch parket
  • Gietvloeren (met uitzondering van epoxy)
  • Dunne tapijtsoorten
  • Laminaat (alleen bij moderne systemen waar de temperatuur schommelingen klein zijn)
  • Parket! Hierbij moeten de vloerverwarming en de parketsoort wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Welke parketvloer bij vloerverwarming?

Vloerverwarming systeem

Allereerst is het belangrijk dat het systeem van de vloerverwarming niet snel wisselt van temperatuur. Bij veel moderne systemen is dit gelukkig al het geval. Daarnaast is het ook belangrijk dat de verwarming goed gelegd is. Hij moet diep genoeg liggen en de grond zal correct afgewerkt moeten worden.

Houtsoort

Parketvloeren gemaakt van vocht- of droogtegevoelige houtsoorten zijn niet geschikt om te leggen over vloerverwarming. Essen, Beuken, Robijn en Maple zijn dus niet geschikt. Eiken en Merbau zijn daarentegen wél geschikt om te leggen over vloerverwarming.

Houtsoort

Dun en smal parket

Hoe dunner het hout, hoe lager de warmteweerstand. Voor een zo hoog mogelijk rendement van de vloerverwarming is het daarom belangrijk dat er wordt gekozen voor een dunne parketsoort. Daarnaast zullen bredere planken meer gaan uitzetten en krimpen. Het is dan ook aan te raden om juist voor een smallere plank te kiezen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid van de ruimte tussen de 50% en 70% blijft zodat het krimp en uitzet effect geminimaliseerd wordt.

Welke parket vloerafwerking bij vloerverwarming

Als je voor een parketvloer hebt gekozen, zal deze afgewerkt moeten worden om het hout langdurig te beschermen. Dit doe je met olie of lak. Er zijn veel verschillende vloer oliën beschikbaar, van mat tot glans, in verschillende tinten. Ook zijn er vloer oliën die nagenoeg onzichtbaar blijven en zo de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Ga je voor een lak? Dan is het extra belangrijk dat je een lak van hoge kwaliteit kiest. Door de warmtewisseling kan de lak namelijk sneller barsten en schilferen. De lakken van Trae Lyx zijn allemaal geschikt voor een vloer met vloerverwarming, zolang je maar een parketsoort hebt gekozen die ook geschikt is.

Trae Lyx winactie